Schoolschaatsen

De twee weken voor de Kerstvakantie is de ijsbaan overdag gereserveerd voor de scholen uit de omgeving. Zowel basisschool kinderen als middelbare scholieren kunnen komen schaatsen.
De scholen worden per brief uitgenodigd om hieraan deel te nemen. De kosten bedragen € 4,- euro per kind voor schaatsles. Voor de middelbare scholen is er de mogelijkheid om te ijshockeyen of te curlen. De kosten daarvoor bedragen € 5,50 per kind. Les en begeleiding op het ijs wordt door Bussum op IJs verzorgd. Al jaren worden de lessen met veel enthousiasme gegeven door ROC-studenten.

De organisatie van de schaats-, ijshockey- en curling lessen komt dit jaar in handen te liggen van Giovanni Wanjon, 3e jaars student aan het MBO Sport & Beweging in Amersfoort. Het organiseren van ‘schoolschaatsen’ vormt een belangrijk deel van zijn examen volgend jaar.

INTERVIEW MET GIOVANNIGiovanni

Giovanni is 17 jaar oud en woont in Zeist. Hij zei bij kennismaking aan de telefoon al meteen heel enthousiast: “ik heb er onwijs veel zin in”.

Giovanni, vertel: wat doe je zelf aan sport?
Giovanni: “Ik voetbal al sinds mijn vijfde bij FZO in Zeist. Ik vind het prettig om te bewegen en niet stil te zitten, een bureaubaan zou echt niks voor mij zijn. Vroeger werd onze skatebaan in Zeist in de winter onder water gelegd en omgetoverd naar schaatsbaan. Dus daar schaatste ik als klein jongetje al.”

En nu dus schoolschaatsen bij Bussum op IJs als examenopdracht?
”Zo’n eindexamenopdracht kan je op veel manieren invullen, bijvoorbeeld spelletjesdagen op scholen. Ik heb een keer een voetbaltoernooi georganiseerd dat uiteindelijk helaas niet doorging, omdat er te weinig deelnemers waren. Daar leer je van. Gelukkig zijn de deelnemers aan schoolschaatsen al geregeld. Leerlingen die al eerder bij Bussum op IJs hebben gewerkt zeiden dat dit echt een heel leuk evenement is. Ik vind het ook gewoon heel goed dat er iets wordt georganiseerd waardoor kinderen lekker buiten kunnen bewegen.”

Heb je eigenlijk ervaring met schaatsles geven?
“In mijn eerste jaar op het MBO heb ik les gegeven aan schoolkinderen op de schaatsbaan in Nijkerk, toen stond er iemand uit het derde jaar boven mij die het allemaal organiseerde, en nu is het dus mijn beurt. Ik vind dat wel spannend, want nu moet ik gaan leidinggeven aan eerstejaars. Maar dat komt vast wel goed. Gelukkig worden we op school goed begeleid om les te geven aan anderen en ik vind het leuk om andere mensen enthousiast te maken om meer te bewegen.”

 Hoe ga je om met kinderen die bijvoorbeeld niet durven?
”Ik heb ook turnles gegeven. En bij een oefening met de balk was er een jongen die last had van hoogtevrees; hij durfde niet. Ik heb toen op hem ingepraat, hem vastgehouden, heel rustig aangedaan en uiteindelijk durfde hij het! Dat geeft je als lesgever een enorm goed gevoel. Zo zou ik dat ook aanpakken op de ijsbaan.”

Hoe gaat school jouw rol bij Bussum op IJS beoordelen?
“Vooral op hoe goed het is georganiseerd. Ik moet het goed plannen en dat wordt van te voren door mijn docent gecontroleerd. Voor mij is het geslaagd als de kinderen na de schaatsles met een grote glimlach weer weggaan.”

De afgelopen jaren hebben door het schoolschaatsen duizenden kinderen uit de buurt kennis gemaakt met de schaatssport en veel plezier beleefd op het ijs. Ook dit jaar doen weer veel scholen uit de buurt mee.

Meer informatie? Mail naar schoolschaatsen@bussumopijs.nl